Zápis osadního výboru, 2.3.2022

Datum: 2.3.2022
Přítomni: J. Plecitý, I. Němcová, M. Jánská, R. Svoboda, K. Daczická, P. Formáčková, P. Koudelková, V. Štroblová
Omluveni: M. Králík
Neomluveni: —
Člen RM, ZM: Ing. K. Daczická
Příští jednání: Bude upřesněno

1) Program jednání včetně krátkého komentáře :
1. Změna předsedkyně OV Hlouška
2. Bytová výstavba Benešova – Luxury Home a nedostatek parkovacích míst
3. Prodej bytové jednotky v Nádražní ulici, číslo bytu 26 v domě č.p.576
4. Parkování Zelenkova – jak se vyvíjí situace
5. Průmyslovák a současná situace
6. Školka Trebišovská – jak opravy postupují a případná dotace
7. Změna názvu školky Trebišovská
8. Opravy v Puškinské vč. světel
9. Nedostatky Masarykova
10. Nedostatky cyklostezka
11. Účast OV Hloušky na akci Svátek jara
12. Spotřeba tepla Puškinská 588-591
13. Psí výkaly
14. Různé

Ad 1) Ing. Kateřina Daczická požádala o uvolnění z funkce předsedkyně OV Hlouška s tím, že navrhuje na toto místo paní Mgr. Petru Formáčkovou. Odůvodnění: paní Formáčková na území Hloušky bydlí, ale i pracuje, tráví zde tak 100% svého času. Aktivně se podílí na dění v této lokalitě a ochotně vždy spolupracovala při volnočasových aktivitách OV Hlouška. Paní Ing. Kateřina Daczická nadále zůstává jako člen OV Hlouška.

Hlasování proběhlo e-mailovou komunikací a následně odhlasováno na dnešním zasedání OV: všichni členové PRO.

Ad 2) Plánovaná výstavba v lokalitě Benešova přinese 146 nových bytů a 178 parkovacích míst. Tato parkovací místa nebudou použita pro veřejnost, ale pouze pro nové obyvatele, kteří si tato místa kupují. Vzniká tak otázka navýšeného parkování, kdy si rodina zakoupí 1x stání, ale má v rodině i druhé auto. Výňatek z  e-mailové komunikace místostarostky S.Doušové s panem zastupitelem M.Suchánkem:
Od S.Doušové: „Je pravda, že vedeme s Luxury Home mj. diskusi o vybudování parkoviště v ulici Uhelná. Nenazývala bych to „náhradním parkováním“ bytové výstavby Benešova, jelikož dispozičně se jedná o jinou část města. Rovněž je fakt, že jsme v prvopočátku uvažovali o náhradním parkování v oblasti Hloušky, ale žádný vhodný pozemek v dochozí vzdálenosti od nové bytové výstavby pro vybudování nového parkoviště město nevlastní. Jistě, generel vymezuje nové parkovací plochy v ulici Zelenkova, ale tato oblast podléhá zpracování územní studie, což se jeví jako časově náročnější. Nebo máte na mysli nějaké jiné místo v Hloušce, které vymezuje generel pro parkování a bylo by vhodné jako „náhradní parkování“ pro obyvatele Benešovy ulice?“
Od M.Suchánka: „Děkuji za rychlou odpověď. Trochu se v ní ztrácím. Na Hloušce jste hledali náhradní parkování a s tím se přestalo nebo se dál hledá? Co má Luxury Home společného s parkovištěm Uhelná, když nejde o náhradní parkoviště? Nedaří se mi k tomu najít veřejnou zakázku… Možná by bylo fajn svolat pracovní skupinu, která zadala generel, aby nám pánové ukázali, jak přemýšleli nad lokalitou Benešova. Generel nás stál 2 miliony a v době před jeho zadáním jednal CZ STAVEBNÍ HOLDING s městem.  
Má-li Uhelná být náhradní parkoviště… bude vzdáleno vzdušnou čarou 1 km… Zde bych upozornil, že Studní jsou na polovině vzdálenost. Lidé z Rezidence budou hledat parkování po linii Benešova-Dolní-Na Studních (hned po Ostašova). 

Vyjádření OV Hlouška: Absolutně odmítáme, aby naše oblast byla „odkládací plochou pro parkování aut u nově vzniklých bytů. Nejsme žádné „odkladiště“. Oblast Hlouška se sama dlouhodobě potýká s nedostatkem parkovacích míst pro současné obyvatele Hloušky. Jakékoliv intervence v tomto razantně odmítáme. Taktéž zmiňovaná oblast Zelenkova má sloužit pro současné obyvatele Hloušky nikoliv pro novou výstavbu.

OV Hlouška žádá o zajištění minimálně 300 parkovacích nových míst pro uspokojení potřeb nových obyvatel Luxury Home. Vycházíme z předpokladu, že průměrný počet vozidel na 1 bytovou jednotku jsou 2 auta.

Ad 3) Prodej bytové jednotky v Nádražní ulici, číslo bytu 26 v domě č.p.576
OV Hlouška souhlasí s prodejem bytové jednotky v Nádražní ulici, číslo bytu 26 v domě č.p.576.
Hlasování: všichni zúčastnění členové PRO

Ad 4) OV Hlouška žádá o sdělení, jak postupuje projekt parkování Zelenkova – projekt, harmonogram prací?

Ad 5) OV Hlouška žádá o opakované sdělení, jak postupuje projekt Průmyslovák – projekt, harmonogram prací?

Ad 6) OV Hlouška žádá o potvrzení, zda otevření školky proběhne s novým zahájením školního roku 2022/2023 a zároveň žádá, jak bude vyřešen přístup na dětské hřiště u školky pro veřejnost a dále dopravní obslužnost v této lokalitě?

Ad 7) OV Hlouška žádá, aby se opravená mateřská školka Trebišovská pojmenovala po bývalém členu OV Hlouška panu Kropáčkovi. Odůvodnění: pan Kropáček byl dlouholetým člen OV Hlouška i členem předchozích osadních výborů. Podstatnou část svého života bojoval za znovuobnovení mateřské školky a bohužel se její znovuotevření nedožil. Touto formou chceme uctít jeho vytrvalý přístup.

Na tomto základě i ostatní členové OV Hlouška, jejich průměrný věk je 45 let, se dotazují, zda se dožijí jakékoliv změny na sídlišti?

Ad 8) OV Hlouška žádá o sdělení, kdy se zahájí opravy v Puškinské ulici vč. světel – harmonogram prací? Žádáme o koordinaci stavebních prací v pořadí: 1. vodovodní přípojky, 2. kanalizační přípojky, 3.VN, 4. nabíjecí stanice pro elektromobily, případně napojení z veřejného osvětlení.

Ad 9) OV Hlouška opět apeluje na nedodělky v ulici Masarykova a žádá:
zkontrolovat červené lemy u všech schodů např. u obchodu zeleniny/ovoce/masna
• dosypat spárovací písek
• dodání odpadkových košů k zastávkám a k lavičkám (včetně laviček u Průmyslováku)
• dodání laviček k lékárně + 1ks odebrat od květinářství
• dodání přístřešku u zastávky Masarykova/Hlouška směr Sedlec, bývalý Gajer
• je možno dodat k zastávkám hodinovou signalizaci, za jak dlouho autobus přijede?

Ad 10) OV Hlouška opět apeluje na nedodělky cyklostezky:
• vyřešení nájezdu na cyklostezku z Čáslavské ulice
• chybí označení cyklostezky
• změnit výplň cesty pro pěší z jílu na štěrkopísek + kolem laviček
• žluté nápisy v době námrazy extrémně kloužou a hrozí nebezpečí úrazu
• nutná oprava cyklostezky mlatové části

Ad 11) OV Hlouška se připojí k akci Svátek jara dne 10.4.2022 (květná neděle). Pro tuto akci byly vybrány stromky u Tylova divadla.

Ad 12) OV Hlouška žádá o prošetření situace týkající se spotřeby tepla v ulici Puškinská č.588-591 v období od ledna až května 2021. Tuto žádost směrujeme k vedení města KH, neboť město KH je skutečním vlastníkem této společnosti.

Ad 13) OV Hlouška navrhuje zvýšit vybavenost koši, zejména na úseku kolem haly Bios a na přístupových cestách na cyklostezku, potřebami pro pejskaře. Pokud bude vybavenost dostatečná a četnost výkalů na městských plochách se nezmění, jsme pro zvýšení a zpřísnění pokut za znečišťování městských ploch.

Ad 14) Různé:
• OV žádá o sdělení umístění jednotlivých protiatomových krytů a jejich seznam.
• Jak byly využity finanční prostředky ve výši 150 tis. Kč z vítězného projektu Panuj Hoře 2021 – Park pro všechny – Jak je možné, že v KH listech bylo zmiňováno panem starostou, že Park pro všechny funguje??
• Navrhujeme vypínání informační světelné tabule na Klimešce, popř. snížení intenzity z důvodu zvýšeného světelného smogu a i úspory elektrické energie. V noci není třeba promítat reklamu.

2) Připomínky, dotazy, návrhy k projednání v RM, ZM :
Ad 1) Ing. Kateřina Daczická požádala o uvolnění z funkce předsedkyně OV Hlouška s tím, že navrhuje na toto místo paní Mgr. Petru Formáčkovou. Odůvodnění: paní Formáčková na území Hloušky bydlí, ale i pracuje, tráví zde tak 100% svého času. Aktivně se podílí na dění v této lokalitě a ochotně vždy spolupracovala při volnočasových aktivitách OV Hlouška. Paní Ing. Kateřina Daczická nadále zůstává jako člen OV Hlouška. Hlasování proběhlo e-mailovou komunikací a následně odhlasováno na dnešním zasedání OV: všichni členové PRO.

Ad 2) OV Hlouška žádá o zajištění minimálně 300 parkovacích nových míst pro uspokojení potřeb nových obyvatel Luxury Home. Vycházíme z předpokladu, že průměrný počet vozidel na 1 bytovou jednotku jsou 2 auta.

Ad 3) Prodej bytové jednotky v Nádražní ulici, číslo bytu 26 v domě č.p.576
OV Hlouška souhlasí s prodejem bytové jednotky v Nádražní ulici, číslo bytu 26 v domě č.p.576.
Hlasování: všichni zúčastnění členové PRO

Ad 7) OV Hlouška žádá, aby se opravená mateřská školka Trebišovská pojmenovala po bývalém členu OV Hlouška panu Kropáčkovi. Odůvodnění: pan Kropáček byl dlouholetým člen OV Hlouška i členem předchozích osadních výborů. Podstatnou část svého života bojoval za znovuobnovení mateřské školky a bohužel se její znovuotevření nedožil. Touto formou chceme uctít jeho vytrvalý přístup.

Zapsala: Ing. Kateřina Daczická
Ověřila: Mgr. Petra Formáčková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *